top of page

Basiscursus Grafische Technieken

De basiscursus grafische technieken is de ideale cursus voor een eerste kennismaking met verschillende druktechnieken. In tien lessen maken de cursisten met vlakdruk (monotype), hoogdruk (linosnede) en diepdruk (etsen). De cursus vindt plaats op donderdagavond van 19.00 uur tot 22.00 uur en er kunnen maximaal 4 cursisten deelnemen.

Monotype

Bij Monotype worden afdrukken gemaakt die uit meerdere lagen kunnen worden opgebouwd en die resulteren in één eindafdruk. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van materialen met verschillende textuur die aan de afdruk een mooie impressie geven. Ook kan met natuurlijke materialen als vezels, veren of planten worden gewerkt.

De afbeeldingen zijn voorbeelden van monotype afdrukken van plantmateriaal dat in de basiscursus aan de orde komt.

Linosnede

Linosnede is een hoogdruktechniek waar veel mensen in hun middelbare schooltijd mee in aanraking zijn gekomen. Linoleum is een eenvoudig te bewerken materiaal waarmee mooie strakke afbeeldingen kunnen worden verkregen. De techniek is ook door bekende kunstenaars gebruikt zoals Matisse, Escher en Kandinsky. Daarnaast is de hoogdruktechniek ook veelvuldig toegepast in Japan en China.  

In de cursus wordt kennis gemaakt met de verschillende soorten gutsen, de manier waarop deze veilig en goed gebruikt kunnen worden en wordt de cursisten geleerd hoe ze deze zelfstandig kunnen afdrukken  met en zonder pers. 

Etsen

Bij etsen wordt met een zuur een lijn in een metalen plaat gebeitst. De inkt wordt in de groef gewreven en daarna wordt de plaat gepoetst. Een dik handgeschept papier wordt vervolgens is met een pers in de groeven gedrukt, waarna de afbeelding op het papier achter blijft. Etsen bestaat al sinds 1500, één van de bekendste kunstenaars die veel (lijn)etsen maakte was Rembrandt van Rijn. Maar ook latere kunstenaars zoals Dali, Picasso en Goya gebruikte deze techniek veel.

In de cursus wordt kennis gemaakt met verschillende etstechnieken zoals 'droge naald', 'lijnets', 'aquatint' en 'vernis mou'. 

Doordat de cursus in kleine groepjes van maximaal 4 cursisten plaatsvindt en wordt gegeven door twee personen is er voldoende ruimte voor de cursisten om te sturen op persoonlijke interesse en daarmee de nadruk te leggen op de techniek van hun voorkeur.  Na de basiscursus is er eventueel de mogelijkheid tot een vervolg met complexere of gemengde technieken.

De cursus grafische technieken bestaat uit 10 lessen van 3 uur in de maanden januari tot en met maart 2024. De kosten bedragen € 25,- euro per les, dit is inclusief gebruiksmateriaal zoals linoleumplaten, etsplaten, drukpapier, inkt etc. Daarnaast is er ruimte voor een rustig kopje koffie of thee met een koekje. 

Wil je meer informatie of wil je aan de cursus deelnemen? Reageer dan via de contactpagina of stuur een appje naar Hanneke op 06-2460 30 29

bottom of page